Sfântul Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, este unul dintre cei mai luminoși martori ai Bisericii primare, simbol al iubirii desăvârșite, al slujirii depline și al jertfei pentru adevăr. Viața și moartea sa exemplifică idealul creștin al mărturisirii, întemeiat pe Hristos și pecetluit prin harul Duhului Sfânt.
Sfântul Ștefan: Arhidiacon și martir
Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de Apostoli pentru a sluji comunitatea creștină din Ierusalim (Faptele Apostolilor 6:1-6). Ca arhidiacon, el a avut o slujire esențială în asigurarea unei organizări armonioase a Bisericii, dar și în vestirea Evangheliei. Era „plin de har și de putere” (Faptele Apostolilor 6:8), săvârșind minuni și propovăduind cu o înțelepciune insuflată de Duhul Sfânt.
Predica sa înaintea Sinedriului (Faptele Apostolilor 7) este o capodoperă teologică, în care reconstituie istoria mântuirii, arătând că toate profețiile Vechiului Testament converg spre Hristos. Curajul și claritatea mărturisirii sale au atras ura conducătorilor religioși, care l-au condamnat la moarte prin lapidare.
Jertfa Sfântului Ștefan: O oglindire a lui Hristos
În ceasul martiriului, Sfântul Ștefan devine o oglindire vie a Domnului Iisus Hristos. Așa cum Hristos a iertat pe cruce, și Ștefan se roagă pentru cei care-l ucid: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta” (Faptele Apostolilor 7:60). Această rugăciune exprimă desăvârșirea iubirii creștine, care transcende ura și violența.
Mai mult, Ștefan vede cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta Tatălui, mărturisind triumful lui Hristos asupra morții. Această viziune nu este doar o mângâiere personală, ci și o mărturie a vieții veșnice, oferită tuturor celor care cred.
Teologia martiriului și importanța lui Ștefan în istoria Bisericii
Martiriul Sfântului Ștefan este începutul unui șir nesfârșit de mărturisitori care au apărat credința cu prețul vieții. El devine primul martor al Învierii în fața persecuției, iar sângele său constituie „sămânța Bisericii”, așa cum sublinia Tertulian.
Din perspectiva teologică, Ștefan demonstrează că martiriul nu este doar o moarte eroică, ci o participare la jertfa lui Hristos. Prin suferința și moartea sa, el deschide o cale spre sfințenie, arătând că biruința nu aparține celor puternici, ci celor care se încred în Dumnezeu.
Actualitatea vieții Sfântului Ștefan
Viața și moartea Sfântului Ștefan rămân o inspirație pentru creștinii de astăzi, chemați să mărturisească Evanghelia într-o lume deseori ostilă credinței. Exemplul său ne învață să rămânem fermi în fața încercărilor, să slujim cu devotament și să iertăm din toată inima.
Într-o epocă a conflictelor și diviziunilor, rugăciunea Sfântului Ștefan pentru iertarea prigonitorilor săi este un apel la pace și reconciliere, întemeiate pe iubirea lui Dumnezeu.
Moștenirea Sfântului Ștefan
Pomenirea Sfântului Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan este o celebrare a vieții în Hristos. Prin el, vedem că adevărata mărturie creștină nu constă doar în cuvinte, ci și în faptele iubirii și ale iertării. El ne cheamă să fim slujitori credincioși și martori ai lui Hristos, în toate împrejurările vieții.